Hladké jako zrcadlo: jak na vyhlazování stěn

27.11.2019

Prasklinám, hrudkám a dalším nerovnostem odzvonilo. Hladkou stěnu můžete mít i vy. Nemusíte zdi nahrazovat sádrokartonovou příčkou, dokonce není potřeba ani odstraňovat starou omítku. S kvalitní sádrovou stěrkou si hravě vystačíte. 

 

Hladký podklad, hladký průběh 

Sádrová stěrka ARDEX W820 SUPERFINISH se vyznačuje snadnou přípravou, zpracováním a dlouhou životností. Použít ji můžete k stěrkování, vyhlazování i k omítání hrubé zdi. Zbavte starý povrch větších nerovností, výstupky vyhlaďte špachtlí, díry vytmelte. Pryč musí i veškerý prach a nečistoty, které by bránily přídržnosti nové vrstvy. A můžete směle nanášet. 

 

Dbejte na plynulé tahy 

Použijte elektrické míchadlo, do směsi postupně přilévejte vodu. Raději méně a na víckrát, než abyste stěrku zředili příliš. Stěrka správné konzistence drží na obrácené zednické lžíci. Po jedné až třech minutách hmotu opět promíchejte. Nyní je stěrka připravena k aplikaci. 

 

Stěrku rovnoměrně naneste na nerezové hladítko po celé délce, přiložte ke spodní straně stěny a plynulým tahem směrem vzhůru rozetřete. Tloušťka vrstvy musí být alespoň 2 mm. Jakmile pokryjete celou stěnu, chopte se fasádní špachtle. Tou vyhlaďte případné nerovnosti. Šplachtli držte co nejvíce naplocho směrem ke stěně a střídavě provádějte vertikální a horizontální tahy. Střídavými pohyby stěnu nejsnáze a nejpečlivěji vyhladíte. Vyhněte se tahům do oblouku. 

 

Nechte stěnu chvíli schnout. Jakmile pod rukou ucítíte na dotek pevný povrch – do kterého byste však prstem ještě dokázali vytlačit důlek – krouživými pohyby stěnu pomocí houby navlhčete. Stěnu pak naposledy vyhlaďte fasádní špachtlí. Tentokrát můžete vést tahy libovolným směrem, vždy však doztracena. 

 

Na co si dát pozor 

Pokud nanášíte více vrstev stěrky, nechte každou jednotlivou vrstvu před nanesením nové vrstvy vždy dobře vyschnout. Když to přeženete s vlhčením, mohou se na stěně vytvořit bublinky. Není to žádná katastrofa. Chvíli počkejte a fasádní špachtlí je vyhlaďte do ztracena. 

 

Chystáte se omítat hrubou zeď? Žádný problém, ARDEX W820 SUPERFINISH je víceúčelová stěrka s vysokou plnivostí. Pokud nemáte s předchozím omítáním hrubé zdi zkušenosti, doporučujeme použít stříkací přístroj. Na zeď rovnoměrně nanášejte řidší hmotu.

 

Sádrová stěrka se hodí na pevné savé povrchy. Betonové plochy nebo hladké a nesavé podklady vyžadují přednátěr. S výběrem nejvhodnějšího produktu vám ochotně a rádi pomohou naši technici

 

Držíme pěsti, s produkty Ardex hladce vyhladíte každou stěnu.